Descobreix la icona de la Serra de Mariola: la Cava Gran d'Agres

Publishing date 11/05/2017

La Gran Cava d'Agres és una nevera o pou de neu, originari de 1773, situat a 1.120 metres d'altitud en la localitat alacantina d'Agres. Amb els seus 12 metres de profunditat i 15 metres de diàmetre, està considerat com l'exemple més excepcional de l'antic comerç de la neu.
Descobreix la icona de la Serra de Mariola: la Cava Gran d'Agres

Durant els segles XVII, XVIII i XIX van ser construïts a Espanya nombrosos dipòsits la finalitat dels quals va ser la d'emmagatzemar i mantenir la neu per a la producció i comercialització de gel, usat per a finalitats terapèutiques, culinaris i conservants, entre d’altres.

Aquest Bé de Rellevància Local va ser rehabilitat per complet en 2016 i hui per hui és un dels millor conservats dels situats en els vessants al nord de les serres d'Aitana, la Carrasqueta i Mariola. El perímetre exterior d'aquesta nevera és hexagonal, amb sis arcs de pedra apuntats que arranquen de l'interior de la paret cilíndrica del pou i que servien per a sustentar la cobertura de la cúpula, hui desapareguda, que rematava en una clau en forma de pinya. Disposa d'una boca lateral per a extraure el gel i en cada costat de l'hexàgon comptava amb un buit per on es realitzava l'apilament de neu.

T'imagines poder entrar? Ara és possible! La Cava Gran d'Agres disposa d'una escala per a accedir al seu interior i viure una autèntica immersió en la seua història gràcies als panells explicatius que s'han instal·lat.

Aquest tresor arquitectònic pot visitar-se fins al 21 de maig amb transport des de la Parada d'Autobús d'Agres amb eixides a les 12h. Per als amants del senderisme la ruta ‘A l'ombra de les caves’ té una durada de 2:45h i el recorregut és de 7,5km.

Vídeo MARQ Cava Gran d'Agres

Altres dades: Agres

Valora i compartix