Moros i Cristians d’Alcoi, l’èpica d’una celebració històrica

Publishing date 11/04/2017

Els Moros i Cristians d’Alcoi, en honor de sant Jordi, són unes festes declarades d’interés turístic internacional
Moros i Cristians d’Alcoi, l’èpica d’una celebració històrica

Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, en honor de sant Jordi, van ser declarades d’interés turístic internacional en 1980. Fet que no és gens estrany. El dia de l’Entrada la ciutat alcoiana torna a l’edat mitjana, a la màgia, a l’exotisme oriental, a l’èpica d’una celebració única a Espanya. Les festes són del 21 al 24 d’abril. Així que no faces plans.

Commemora els fets històrics ocorreguts en 1276, en concret les revoltes dels musulmans que habitaven la zona i que van donar origen al patronatge de sant Jordi, qui, segons la llegenda, va aparéixer cavalcant per a ajudar la ciutat en un batalla en la qual va morir el cabdill musulmà Al-Azraq. El poble va jurar construir un temple en honor de sant Jordi i celebrar-ho amb festes. I va complir la paraula.

La festa es dividix en tres dies. El primer dia se succeïxen les entrades, on la riquesa i el color dels vestits, la música, el barroquisme dels estendards i els girs i les piruetes que fan els caps d’esquadres submergixen el públic en un ambient de fantasia. El segon està dedicat al patró sant Jordi, és jornada de devoció, amb diferents processons al llarg del dia en les quals un xiquet vestit de soldat romà encarna la figura de sant Jordiet. És el dia de la lírica i, el tercer dia és el de l’alardo, tornen les escaramusses, els trabucs i arcabussos. I quan torna la calma després de la batalla, des dels merlets del castell veiem aparéixer a sant Jordiet, que tanca les festes fins l’any que ve.

Durant els dies de festa, Alcoi és una autèntica explosió de color i tabola, banderes amb la creu de sant Jordi o amb la mitja lluna islàmica disfressen la ciutat. S’enllacen dianes, processons i entrades, s’escenifica la presa mora del castell i la conquesta cristiana. El redoblament de tambors, les trompetes, les andanades dels arcabussos durant la batalla, l’olor de la pólvora, el fum. Èpica. Un capítol deGame of Thrones en viu i en directe.

Altres dades: Alcoi

Valora i compartix