Biar? Gener? Atenció que torna el Rei Pàixaro!

Publishing date 11/01/2016

Cada gener torna a Biar el Rei Pàixaro, un personatge medieval encarregat de cobrar els tributs agrícoles. Quin Páixaro...! Però ja no és així, per això si és gener i estàs a Biar ja no has de pagar el terç del delme, només disfrutar de la festa.
Biar? Gener? Atenció que torna el Rei Pàixaro!

La Cavalcada del Rei Pardal és una de les tradicions més antigues de la Comunitat Valenciana. Per a mantindre-la viva es va unir als festejos en honor a Sant Antoni Abat o, com és conegut popularment, Sant Antoni del Porquet. Per això, la festa  se celebra els dies 16 i 17 de gener i consta de dos parts: una religiosa, en la que el poble tributa veneració i culte a Sant Antoni, i una part cívica protagonitzada pel Rei Pàixaro.

El dissabte, el rei passeja sobre el seu cavall pels carrers de la vila flanquejat per nombroses torxes i acompanyat per dos bufons, que dansen al so de les dolçaines. Els veïns encenen fogueres en moltes embocadures del trajecte i conviden a begudes, dolços i embotit als participants. La nit finalitza amb una gran cordà a l'aire lliure.

El diumenge es realitza la tradicional cavallà, presidida novament pel Rei Pàixaro,  que recorre els carrers de la vila acompanyat pels veïns i els seus animals. En el recorregut  es du a terme la replegà, en la qual s’arrepleguen donatius dels veïns. La vesprada del diumenge es realitza una subhasta popular a la Plaça de la Constitució amb tot el que s’ha recollit. El benefici obtingut servix per a mantindre la festa.

Els actes finalitzen amb la processó de Sant Antoni a la Plaça de la Constitució, on se sortegen els tradicionals sacs de farina.

 

 

www.biar.es

Altres dades: Biar

Valora i compartix