Moros i Cristians de Calp, el miracle d’una festa

Publishing date 14/10/2013

Les festes de Moros i Cristians de Calp en honor al Crist de la Suor són prodigioses i diferents de quasi totes, perquè es basen en un episodi històric engrandit per la llegenda: el Miracle de Caragol. No obstant això, mantenen l'essència mediterrània de foc i pólvora, de cultura i art, de tradició i alegria. Vine i veuràs com Calp rememora la seua història del 18 al 22 d'octubre.

Moros i Cristians de Calp, el miracle d’una festa

Un volteig de campanes i el tir de salves marcaran el divendres l'inici de la festa. A la vesprada, després de l'entrada de bandes de música se celebrarà el Pregó de Festes a càrrec de Manuel Gómez, l'hissada d'estendards i l'ofrena de ciris. L'acte central del dissabte gira entorn de l'Entrada Cristiana i Mora. El diumenge, l'armada sarraïna ix per darrere del Penyal d'Ifach amb la intenció d'apoderar-se de la ciutat des de la platja de l'Arenal. Amb el Desembarcament comença una conquesta que acaba en batalla.  L'endemà té lloc la segona batalla i després d'ella, la representació del Miracle, un prodigi succeït el 22 d'octubre de 1744 quan la vila se salva de la traïció de Moncofa, qui va entregar la ciutat a les hosts de Tunis. No obstant això, el Crist de la Suor va atorgar una força sobrehumana a un xic dèbil de nom Caragol, que va aconseguir tancar ell a soles les pesades portes del Portalet i salvar així la vila de la invasió sarraïna. L'acte central del dilluns és la degustació popular de Pilotes de Putxero en la Plaça del Mosquit, oferida per les Capitanies i la Banderera de l'Associació. Les festes conclouen aquesta vesprada amb la celebració de la solemne processó en honor al Crist de la Suor.

La pólvora, els focs i la música prenen aquests dies els carrers calpins. La vila s'ompli de llum i de color amb les entrades de bandes de música, els castells pirotècnics, les ofrenes de ciris, les desfilades i les revetles. I és que Calp està de festa, unes celebracions en honor al Santíssim Crist de la Suor, organitzades per l'Associació de Moros i Cristians, amb la col·laboració de la Comissió de Festes, que harmonitzen els actes religiosos amb els històrics i lúdics.


www.calpe.es

Altres dades: Calp

Valora i compartix