La Panderola, la història d'un tren que “vola”

Publishing date 30/12/2013

La Panderola, el tramvia a vapor que unia entre 1888 i 1963 la localitat d'Onda i el Grau de Castelló, hauria celebrat enguany el seu 125 aniversari, una efemèride que servix com a pretext per a esta exposició que conclou el 5 de gener.
La Panderola, la història d'un tren que “vola”

Testimoni de milers d’històries i vivències entranyables, la Panderola, que s’anomenava així pel color de la seua màquina de vapor amb combustible a carbó, i la seua marxa lenta i irregular, està molt present en la memòria del poble de Castelló. I tenia també una cançó popular en què se l’anomenava el tren que “vola”.

Esta locomotora que marcaria el viure econòmic i social de Castelló, va ser indiscutiblement una de les infraestructures de transport més importants de la província. El desenvolupament d’Almassora, Borriana, Castelló, el Grau de Castelló, Onda i Vila-real, va estar marcat per este tramvia, tantes vegades enyorat, que es va convertir en una peça clau de l'economia i de la societat castellonenca des de 1888 fins a 1963.

En la mostra, que té lloc en la Sala d'Exposicions Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, s'exhibixen, entre altres, reproduccions a escala i plaques de fabricació de locomotores, així com imatges de l'explotació i de la vida diària de la línia al llarg del temps. Té un protagonisme especial en esta exposició l'exhibició d'un cotxe original de viatgers de dos eixos per a 16 persones assentades, restaurat especialment per a esta mostra que ocupa el centre de la sala Sant Miquel.

 

http://www.fundacionbancaja.es/cultura

Altres dades: Castelló de la Plana

Valora i compartix