Ruta templària en La Setena de Culla o Comunitat d’Herbatge

Publishing date 29/11/2017

Descobreix el passat templari dels municipis de Castelló que formen part de la Setena de Culla coneguda també com Comunitat d’Herbatge.
Ruta templària en La Setena de Culla o Comunitat d’Herbatge

Hi ha viatges que marquen un punt d'inflexió perquè et connecten amb la història. És l'exemple de la Setena de Culla, nascuda en 1345 per a defensar els interessos i regular les activitats en els boscos de municipis com Culla, Benassal, Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vilar de Canes i La Torre d'en Besora. Abans, en 1319, després de l'eliminació de l'Ordre del Temple, Culla va passar a les mans de l'Ordre de Montesa, que es va fer càrrec de tots els béns templaris, i va ser triada com a seu de la Tinença. Els municipis de la Setena de Culla van comprar a l'Ordre de Montesa els drets d'explotació dels recursos pecuaris i forestals d'este territori, creant una eficaç organització que hui dia encara pot veure's.


Espais comunals, deveses i bovalars, perfectament delimitats i amollonats i vigilància en les muntanyes van donar com a resultat que la Comunitat d’Herbatge es mantinguera de forma gremial i comunitària durant més de quatre segles. Van ser pioners en legislació ambiental i la seua aportació en els boscos és més que notòria.


Ens anem de ruta templària? El casc històric de Culla va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 2004. El recorregut imprescindible: les ruïnes del castell musulmà del segle XIII; construït sobre una fortalesa ibera, el graner del Comendador del segle XIII; antiga presó que es manté intacta i en la qual es conserven les cadenes originals i dibuixos realitzats pels reus en les seues parets, l'antic hospital de segle XVII; que va ser seu de l'obra social fundada per Domingo Serrana i que exposa material escolar i un aula rural de principis del segle XX i l'Església Parroquial; construïda a principis del segle XVII sobre una antiga mesquita àrab.


Segueix la petjada medieval en els municipis de la Comunitat d’Herbatge: la portada de l'arc de la Mola a Benassal, la porta de la muralla a Vistabella del Maestrat, el castell d’Atzeneta, l’Ermitori de la Verge de l’Ortisella a Benafigos, la caseta en pedra seca prop de Vilar de Canes o el Barranc de la Morrera a La Torre d'en Besora.

Altres dades: Comunitat Valenciana

Valora i compartix