Preparant La Santantonà i totes les celebracions de Sant Antoni Abat

Publishing date 4/01/2019

Cada mes de gener, Forcall celebra la seua ancestral festa de La Santantonà. Una celebració pagana en honor a Sant Antoni Abad, en la qual el foc, la vida, sants i dimonis són protagonistes.
Preparant La Santantonà i totes les celebracions de Sant Antoni Abat

Forcall, a la comarca castellonenca d’Els Ports, celebra des del segle XIV La Santantonà, la festa medieval del foc purificador. Tot s'inicia al matí després de la despertà, la comitiva de La Santantonà tria el Maio sobre el qual reposarà la barraca (l'arbre que es crema) i més tard s'incorpora la Capolleta.


Altres integrants de La Santantonà van cap al bosc, on amb l'ajuda de tractors baixaran les branques que vestiran la Barraca a la vesprada. Antigament, els masovers contribuïen amb dos càrregues de llenya. Tot es deixa acabat per a la "Plantà" del Maio a la una en punt (les dotze velles o solars).


A boca de nit, la comitiva de La Santantonà recorre els principals carrers de Forcall. Quan arriben a la plaça es crema la Barraca, tasca que duu a terme el cremaller d'honor amb la intervenció de cremallers i el protagonisme del despullat, la filoseta i les botargues, dimonis encarregats d'arrossegar als sants fins a la foguera. 


Les botargues corren i ballen al voltant de la foguera amb Sant Antoni dins, de sobte, al toc de la dolçaina, els dimonis són vençuts pel poder del bé i Sant Antoni ix triomfador. Tota una explosió de sants, dimonis i foc, on la gent pot participar travessant la barraca mentre crema.


A continuació, es desenvolupa la Processó dels Matxos, una cavalcada que recorre els carrers de la població i que al seu pas per l'església es procedeix a la benedicció dels animals i es recull la coqueta de mitja lliura, una riquíssima pasta típica de Forcall. 


Una altra cita imprescindible aquest mes és el Cuentantón de Chelva, el Festival de Narrativa Oral que se celebra per Sant Antón, del 17 al 19 de gener. On tots es reuneixen al voltant del foc per a contar contes. 
 

Altres dades: Forcall

Valora i compartix