El bosc centenari de Las Blancas, un paradís perfecte per a la desconnexió

Publishing date 4/01/2018

Et ve de gust una escapada per un dels paratges naturals més bells i desconeguts de la Comunitat Valenciana? Necessites desconnectar de la rutina diària? Estàs d'enhorabona!
El bosc centenari de Las Blancas, un paradís perfecte per a la desconnexió

Et portem fins al Racó d'Ademús, “l’illa valenciana” d'interior que sembla surar entre les províncies de Cuenca i Teruel. En concret ens acostem fins a Puebla de San Miguel, una xicoteta localitat d’uns 80 habitants que guarda en el seu terme municipal el tresor natural del bosc centenari de Las Blancas, un grup de savines albar de gran longevitat entre les quals podràs trobar exemplars amb més de 1000 anys de vida. 


Las Blancas, anomendades així pel peculiar color de les terres blanquinoses en les quals s'assenten i pel toc cendra clar de la seua escorça, constitueixen un dels millors grups savinars que es mantenen en peus del món. Us imagineu la d'històries que s'amaguen entre les branques d’estos centenaris arbres?


La singularitat, l'excel·lent conservació de la zona, així com la immillorable gestió dels recursos realitzada durant anys pels habitants del municipi van permetre la declaració de més de 6.000 hectàrees de superfície com a Parc Natural l'any 2007. En el parc destaca un nodrit grup de flora endèmica de gran valor que es suma al bosc centenari de Las Blancas. 


Junt amb l'Alt de les Barraques, el Barranc de la Hoz, el Barranc del Saladillo, el Barranc Jiménez, el Barranc Jorge i el Pi Vicente Tortajada, Las Blancas (com popularment se les coneix) constitueixen una de les set microrreserves de flora del parc natural. 


El recorregut pel bosc de Las Blancas pot portar-te unes tres hores prenent com a punt de partida i arribada el centre de la localitat de la Puebla de San Miguel. Són 11 quilòmetres de baixa dificultat amb desnivells màxims de 348 metres.


Com arribar? 
Per a accedir al Parc Natural Puebla de San Miguel per carretera, pots fer-ho a través de dos accessos. A través de la CV-35 fins a Ara de los Olmos i des d'allí per la CV-363 fins a Puebla de San Miguel travessant Losilla de Aras i La Hoya de la Carrasca.
Des d'Ademús per camí asfaltat travessant Val de la Sabina i Mas del Olmo fins a arribar a Puebla de San Miguel.
Per a accedir a la comarca Racó d'Ademús, si véns des de Teruel o Cuenca pren la N-420 i si accedeixes des de València tens dos opcions: o bé per l’A3 fins a Utiel i d'allí per la carretera N-330 per Sinarcas i Landete, o per la CV-35 (València-Ademús).


Recomanacions. 
Si t'animes a visitar les longeves savines, prepara calçat adequat i porta roba apropiada segons l'estació. No vindrà malament una motxilla amb avituallament i aigua. A l'estiu, gorra, ulleres de sol així com protector solar i labial. No oblides la teua càmera de fotos plena de bateria per a captar les màgiques formes dels troncs de les savines.

Qualsevol època de l'any és apropiada per a realitzar esta ruta. A l'estiu evita les hores de forta insolació i a l'hivern pots trobar-te amb alguna complicació si neva o plou. La ruta és ideal per a fer-la en solitari, en parella, amb amics o amb la família. 


No te’n vages del paratge sense abraçar-te a algunes de les dames blanques! La sensació és indescriptible i t'omplirà d'energia. Recorda que són éssers vius centenaris, tracta-les amb respecte i molta cura.

Altres dades: Puebla de San Miguel

Valora i compartix