Mantenint el costum dels ‘Dijous de Berenar’ a Sagunt

Publishing date 25/01/2019

En la localitat valenciana de Sagunt han conservat la tradició de berenar els dijous la típica pataqueta, un xicotet entrepà amb diferent farcit.
Mantenint el costum dels ‘Dijous de Berenar’ a Sagunt

Dijous de Berenar és un antic costum que s'ha sabut conservar en la localitat de Sagunt i també a Petrés, municipis situats a la comarca del Camp de Morvedre. Es tracta d'una tradició que comença el primer dijous després de la celebració de Sant Antoni (17 de gener) i que es realitza tots els dijous fins que arriba el Dimecres de Cendra.

 

El costum consisteix en una reunió d'amics o familiars per a berenar, en la qual el plat principal és la coneguda com pataqueta. La pataqueta és un entrepà xicotet, amb forma de mitja lluna, i que sol estar farcit de truita de fabetes i alls tendres, de blanc i negre, de llonganissa o de llom amb tomaca. Molts forns de Sagunt les serveixen tant en bars com en els propis forns cada dijous durant aquest període.Antigament, Dijous de Berenar, que es creu pot datar de l'any 1492, any d'expulsió dels jueus del poble, se celebrava per tota la Comunitat Valenciana encara que s'ha anat extingint amb el pas del temps. A Sagunt han sabut mantindre aquesta celebració amb el pas dels anys. Abans era habitual que les famílies es reuniren per a berenar les seues pataquetes a les muntanyes de Sagunt, al costat del Teatre Romà i també al costat del Castell. En l'actualitat, les reunions de familiars i amics es duen a terme en cases i en algunes cafeteries de la localitat que també ofereixen les pataquetes als clients.

Altres dades: Sagunt/Sagunto

Valora i compartix