Les llacunes de la Mata i Torrevieja, un paradís d'aigua i sal

Publishing date 25/01/2016

Sol i cel, aigua i sal, rosa i verd... Així és el Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevieja, un espai protegit format per dos estanys salats separats per un anticlinal denominat El Chaparral. La primera llacuna és la rosa. En ella es localitza l'explotació salinera de Torrevieja i contrasta amb l’aiguamoll de la Mata, d'intens color maragda. Vine a descobrir un paradís natural diferent d'aigua i de sal, de vida i biodiversitat.
Les llacunes de la Mata i Torrevieja, un paradís d'aigua i sal

El Centre d'Interpretació del  Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevieja és el punt de partida de rutes i excursions on pots informar-te d'este peculiar paratge. Per als amants dels passejos relaxats, de la naturalesa i de l'aire pur, este parc natural és l'opció perfecta.

Les llacunes de la Mata i Torrevieja, en la comarca del Baix Segura, ocupen una part dels termes municipals de Guardamar del Segura, Torrevieja, Los Montesinos i Rojales. Junt als parcs naturals del Fondo i les Salines de Santa Pola, formen un triangle d'aiguamolls d'una importància crucial per al desenvolupament dels cicles biològics de nombroses espècies que els utilitzen en les seues migracions i en la seua nidificació o hivernada.

El Parc el componen dos llacunes separades entre sí per un anticlinal anomenat El Chaparral. Un canal unix les dos depressions que, a més, estan comunicades de forma artificial amb el mar per mitjà d'altres dos conduccions conegudes com els acequiones, conformant així una unitat d'explotació salinera.

El parc té una superfície de 3.700 hectàrees. D'elles, 2.100 són làmines d'aigua, mentres que la resta correspon als estanys: 1.400 hectàrees la llacuna de Torrevieja i 700 la de la Mata. Un conjunt de rambles i barrancs de règim intermitent aboquen les seues aigües a esta conca, especialment a la llacuna de Torrevieja, a causa de la seua proximitat amb la Serra de Sant Miquel de les Salines.

Les llacunes de la Mata i Torrevieja ja s'utilitzaven en 1321, data en què van ser cedides per la Corona a la ciutat d'Orihuela amb la condició que no foren  alienades. Més tard, en 1389, la pròpia Corona va concedir a la dita població la possibilitat de transformar la llacuna de Torrevieja en albufera a fi d'explotar la pesca, però la construcció de l'Acequión que la comunicava amb el mar es va demorar quasi un segle. Va ser en 1482 quan es va comprovar la inviabilitat del projecte en no entrar els peixos a la llacuna per l'elevada salinitat de les seues aigües. Orihuela va renunciar a la donació reial per este motiu.

Una Reial Orde va declarar en 1759 la reversió de la propietat de les dos llacunes a l'Estat. Pocs anys després es van dur a terme les primeres proves d'extracció de sal en la llacuna de la Mata. L'explotació salinera va començar després d'observar-se la bona qualitat del producte, i encara continua.


Altres dades: Torrevieja

Valora i compartix