BSB: tres amics, tres genis, tres obres…

Publishing date 6/01/2014

BSB Tres Amics Valencians és l'exposició que alberga l'Ajuntament de València sobre Benlliure, Sorolla i Blasco Ibáñez. Si t'agrada la genialitat vine a conéixer la vida i l'obra de tres hòmens, tres artistes i tres genis, amics per damunt de tot.
BSB: tres amics, tres genis, tres obres…

Enguany es commemora el 150 aniversari del naixement del pintor Joaquín Sorolla i entre les activitats que l'Ajuntament de València ha programat per a esta històrica celebració es troba la mostra  BSB Tres Amics, que es pot visitar en la sala municipal d'exposicions fins al 30 de març. La mostra és un homenatge a Sorolla exalçant el sentiment del valencià. I per  això, res millor que fer-ho acompanyant la figura de l'il•lustre pintor amb la d'altres dos famosos valencians: Mariano Benlliure i Vicente Blasco Ibáñez.  Benlliure, Sorolla i Blasco Ibáñez van ser coetanis i amics, van abandonar relativament jóvens la ciutat on havien nascut per a realitzar les seues obres, i després d'unes vides llargues en produccions i viatges van voler ser soterrats a València.

BSB  Tres Amics Valencians inclou, a més d'algunes obres dels tres genis, altres d'Ignacio Pinazo com la Playa de la Malvarosa, de Fillol el seu Paisaje de Paterna, de José Antonio Benlliure el Retrato de Blasco Ibáñez, de Manuel Benedito el Retrato de Sorolla, i de Ricardo Causaràs la Mano de Sorolla feta de plata. I altres obres de Michavila, José Luis Checa, Peppino Benlliure o Ramón de Soto.

La mostra inclou cartes, objectes, fotografies i periòdics, així com edicions de llibres com a Cañas y barro, Flor de Mayo, La barraca, Entre naranjos, Sonnica la cortesana i Los cuatro jinetes del Apocalipsis.

S'exposen també curiositats com una targeta postal remesa per Sorolla a Benlliure des de Sevilla en novembre de 1910, un peveter en bronze i llautó de Benlliure i un bust escultòric de l'actual Duquessa d'Alba en la seua infància: Retrato de Cayetana Fitz-James Stuart de Silva, realitzat per Mariano Benlliure en 1928.

No obstant això, l'obra mestra de l'exposició és Mi familia, un bell quadre de Sorolla amb clares ressonàncies de Velázquez. Un retrat de grup amb un tractament de la llum en clarobscur molt diferent de l'habitual del mestre valencià. Diversa gamma de colors: blanc per a les filles Elena i María Clotilde, negre per a Joaquín, l'únic fill baró del pintor, i roig fosc per a Clotilde en primer pla i mirant a l'espectador. I al fons, en tons foscos i daurats, l'artista, reflectit en un espill. Increïble!

 

 

www.valencia.es

Altres dades: Valencia

Valora i compartix