IVAM, un aniversari en el museu

Publishing date 17/02/2014

L'Institut València d'Art Modern (IVAM) trau el millor que té per a celebrar un aniversari molt especial, ni més ni meny que 25 anys ben complits. Per a commemorar que el museu valencià porta un quart de segle oferint l'art modern més excel•lent en la capital del Túria, s'han organitzat al llarg de 2014 diverses exposicions amb el millor dels seus fons. Art en estat pur per a un aniversari feliç.
IVAM, un aniversari en el museu

L'aniversari se celebrarà durant tot l'any, com ha de ser, amb 29 exposicions. La primera, sota el títol de Col•lecció de l'IVAM. XXV aniversari, el comissari artístic de la qual és el professor i crític d'art Francisco Jarauta, s'inaugura el dia 18 de febrer, el mateix dia de 1989 en què l'IVAM va obrir les seues portes. Les 300 peces exposades i seleccionades entre les 10.909 que componen els seus fons permeten recórrer la història del museu des dels seus inicis.

De les quasi onze mil obres propietat de l'IVAM, 6.467 corresponen a donacions. Per este motiu, a fi d'agrair la generositat dels creadors, s'ha organitzat la mostra Donacions 2010-2014, comissariada per l'exdirector del museu Tomás Llorens. Per la seua banda, José Francisco Yvars és el comissari de la mostra Dibuixos inèdits.

Així mateix, l'exposició Fotografia de dones en la col•lecció de l'IVAM s'exhibirà al març coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora. Altres mostres amb què es commemora l'efemèride són Frames and documents. Col•lecció CIFO i Art iberoamericà en la col•lecció de l'IVAM, a les quals seguiran altres dos iniciatives centrades en l'entorn urbà com ara Paisatge urbà en la col•lecció de fotografia de l'IVAM i Ciutat Global, Ciutat Surreal.

El museu també ha reservat un espai per a les noves tecnologies amb Medialab de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, i les monogràfiques de Rafael Calduch i Nanda Botella. Tot això sense oblidar les sales permanents dedicades a Julio González, José Pinazo i Miquel Navarro.

L'IVAM, conegut també com a Centre Julio González, ha acollit al llarg d'este quart de segle innumerables exposicions, algunes d'elles d'absoluta primícia a Espanya. Des de la seua fundació, el museu ha fet un recorregut per les principals avantguardes del segle XX i ha destacat nombrosos artistes nacionals i internacionals. Entre ells Julio González, considerat el precursor de l'escultura del segle XX. Artistes espanyols reconeguts com Darío Villalba, Gerardo Roda, Miquel Navarro, Juan Muñoz, Antoni Tapies, Antonio Saura, Equip Crònica, Juan Genovés, Joan Fontcuberta o Guillermo Pérez Villalta, són només una xicoteta mostra de la llarga llista de noms destacats i representatius de l'art espanyol que han passat per les sales d'exposicions del museu.

L'IVAM també ha acollit l'obra de prestigiosos artistes internacionals com ara Georges Braque, Robert Rauschenberg, Anthony Car, Elizabeth Murray, John Davies, Francis Bacon, Tony Bevan i Eva Hesse. Igualment ha obert les seues sales a Schwitters, Christopher Wool, James Rosenquist, Magdalena Abakanowicz, Alex Harris, Markus Lüpertz, Llig Friedlander, André Derain i actualment la de Jasper Johns.

 

Peus de foto

 

Ivam 1: Richard Lindner.Rear Window,1971

Ivam 2: Jean Arp.Coquille Nuage I. 1932

Ivam 3: Eduardo Arroyo.Vestido bajando la escalera, 1976

Ivam 4: Julio González.El hombre cactus

Ivam 5: Henri Matisse.Océanie: le ciel.1946-1947

Ivam 6: José Manuel Ballester. Galeria Blanca 2. 2004

 

www.ivam.es

Altres dades: Valencia

Valora i compartix