Sant Pius V convertix la moda en art

Publishing date 16/12/2013

Música, pintura, dansa... i ara també moda. Vestits de somni que pots veure en el Museu de Belles Arts Sant Pius V de València fins al pròxim 8 de febrer. I és que el Sant Pius revela en esta mostra que la moda també és un art, concretament l'octau.
Sant Pius V convertix la moda en art

La mostra Arte e indumentaria desde la Revolución Francesa a la Belle Époque fa un recorregut, de manera general, per la figuració humana des de finals del Segle de les Llums fins als feliços anys entre les dos guerres mundials. L'exposició reflectix l'evolució de la indumentària, especialment els canvis de la silueta femenina, des de l'encotillat del segle XVIII a l'alliberament de l'estil imperi durant la primera quinzena del segle XIX, o el retorn a la cotilla durant el romanticisme fins arribar quasi al final del segle.

 

L’itinerari es fa a través de dos universos paral•lels, el de les arts plàstiques i el de la moda. El primer, amb artistes amb nom propi com Agustín Esteve, Vicente López, Zacarías González Velázquez, Vicente Rodés, José Madrazo, Salvador Martínez Cubells, Antonio Cortina, Ignacio Pinazo Camarlench, Emilio Sala, José Benlliure, Joaquín Sorolla, Cecilio Pla, José Mongrell, José Pinazo o Amadeo Roca. El segon, mostra obres de creadors anònims fins al moment en què comença a parlar-se dels trages de Fortuny o de Paul Poiret.

 

  Mariano Fortuny y Madrazo (1871-1949), fill del pintor i artista ell mateix, inventa un tipus de brocat imprés que imita els velluts llaurats dels segles XV i XVI, dissenyant també vestits i roba teatral amb ells. Idea també un tipus de prisatge sobre finíssima seda, amb el que executa el seu famós vestit Delphos que lluïx entre altres Isadora Duncan. Per la seua banda, Paul Poiret (1879-1944), allibera la dona de la cotilla, i és per a molts, enfront de Christian Dior, el Picasso de la moda. Després vindran Elsa Schiaparelli, Coco Chanel i el mateix Dior.

 

  En total 24 pintures i quatre escultures d'autors majoritàriament valencians dialoguen amb més d'una vintena de trages, entre els quals destaca un model de Fortuny de 1910. La mostra inclou accessoris relacionats amb la moda, a més d'objectes tecnològics i mobiliari que contextualitzen art i indumentària. Tot això és possible gràcies a la col•lecció de Victòria Liceras i als fons de pintura, escultura i art moble del Museu de Belles Arts de València. D’esta manera, junt amb complements com ara palmitos, ombrel•les, sabates, joies o barrets, que podrien haver pertangut a l'aristocràcia valenciana, es poden veure alguns senyals del naixement de la fotografia o el cine, a més d'una màquina de cosir.  

 

www.museobellasartesvalencia.gva.es

 

http://www.youtube.com/watch?v=M9oe8Pf0vL0&feature=c4-overview-vl&list=PL778B7EEDBEE546B0

Altres dades: Valencia

Valora i compartix