Moros i Cristians a la Comunitat Valenciana

Moros y Cristianos - fiestas en la Comunitat Valenciana - Costa Blanca

Els Moros i Cristians s'han convertit en una de les festes més generalitzades en les províncies d'Alacant i València que mostren un major atractiu visual, ja que en elles confluïxen elements tan peculiars del caràcter del poble com el gust per la farsa, la disfressa o la vestimenta especial, la música i la pólvora.

L’arrel de la lluita entre els seguidors de la creu i la mitja lluna es remunta a la batalla de Lepant, quan la seua representació va ser joc palatí, diversió que posteriorment transcendiria als carrers i places. Aquell fet es va transformar en  interés de la història local, convertint el sant patró en protagonista de la victòria o "miracle".

En les comarques de l'interior, el segrest de la imatge i la conversió dels moros és la clau argumental, mentre que en el sud, irradiant Alcoi, la batalla rememora un passatge de la Reconquesta o de la defensa contra la invasió barbaresca, si bé és a Sant Jordi a qui es dedica realment la festa. Les desfilades amb gran participació, la pugna pel luxe en el vestit, les incessants marxes de timbales i gralles i el malbaratament de pólvora, contribuïxen a la fantàstica evocació.

Moros y Cristianos de Alcoi

Valora i compartix