Entrants - Salmorres i Salaons

Un capítol que mereix una rellevància especial són les salmorres i les salaons que, igual que els embotits de porc, no són altra cosa que antigues preparacions destinades a evitar la descomposició de la carn dels peixos capturats per tal d’allargar-ne el temps de consum.

Conserves naturals d’antecedents mil·lenaris, com ratifiquen les nombroses restes arqueològiques localitzades a les colònies fenícies, cartagineses i romanes del litoral valencià i alacantí, sobretot Benidorm i la Vila Joiosa. Hui encara les salaons de tonyina, melva, bonítol i bacoreta proporcionen peces de sabors molt cotitzats pels experts -tonyina de tronc o de sorra, moixama, ovades, bull, budellet, espineta- que intervenen en ensalades, bullits, sofregits i guisats (borreta, pebrereta, pericana) extraordinàriament suculents.

Un paper semblant en la conservació de la carn és el que tenen els embotits de porc -botifarres, llonganissa fresca, llonganissa de Pasqua, estreta i prima, blanquets, xoriços i sobrassades típiques de la Marina- que intervenen en determinats arrossos i olletes o es consumeixen després d’un lleu saltat. Embotits singulars, en la preparació dels quals s’intueixen llunyanes influències morisques, i amb sabors en què afloren tocs de canyella, clavell, fruits secs i llavoretes. 

 • Img 1: Coca farcida

  Una de les receptes més populars amb diferents presentacions que es poden trobar en molts forns de la Comunitat Valenciana. Està elaborada sobre una massa de farina i o...

  5
 • Img 1: Borreta de melva

  Plat intrínsecament unit a la gastronomia de localitats de la costa nord alacantina com Benissa o Xàbia, elaborat a partir del salaó de melva, amb el toc tradicional qu...

  1
 • Atún marinado a las Siete Especias Casa Montaña
  Deliciosa tonyina marinada, una recepta tradicional però amb el toc oriental de les espècies. El plat perfecte per als amants del peix i els salaons.
  0
 • Mar y montaña
  Els sabors del mar i de la terra es donen la mà en aquesta original recepta, capaç de satisfer els paladars més exigents. La recepta és per a quatre persones.
  0
Entrantes (salazones, salmueras y otros)

Valora i compartix