Verdures de l’hortaFrutas

No es pot concloure un inventari com aquest sense fer referència a apartats d’enorme singularitat tot i l’aparent modèstia. És el cas de les verdures i hortalisses, que a la Comunitat Valenciana són d’una qualitat excepcional, encara que la famosa horta que abans circumdava la ciutat de València pràcticament haja desaparegut.

Amb cebes, bledes, bajoquetes i creïlles, es prepara el famós bullit, plat més popular que la paella, una recepta abans quasi obligada a l’hora del sopar a totes les cases valencianes. I amb faves, pimentons, carxofes, albergines, penques, carabasses i naps, mil i uns plats que comencen en les ensalades més imaginatives i conclouen en les verdures assortides a la planxa.

Com afirma Carlos Llorca –estudiós de la gastronomia de la Comunitat Valenciana–, les empanades, les coques i els minxos (un minxo és una coca de farina de dacsa amb una sardina) constitueixen per si sols un interessant apartat gastronòmic, sobretot a Alacant. Es farceixen de verdures (bledes, pésols, cebes, pimentons i albergines), o es cobreixen de salaons, embotits o peixos en conserva. Una menja deliciosa, amb molta més entitat que qualsevol de les pizzes a què estem acostumats. 

Frutas en el mercado de Valencia

Valora i compartix