Patrimoni de la Humanitat

Lonja de la Seda y Palmeral de Elche

La Llotja de la Seda de València
En la plaça del Mercat de València, escenari de la història de la ciutat, s'alça la Llotja dels Mercaders, un dels edificis civils més bells de l'arquitectura gòtica europea que revela la prosperitat comercial de la capital del Túria fins al segle XVI. La Llotja mira el mercat i mostra l'esplendor del seu gòtic flamíger, la seua porta tallada es recolza en lleus columnes d'airosos pinacles. I si sorprén per fora, només cal entrar en la Sala de Contractació per a quedar-se de pedra. 

Palmeral d'Elx
Elx té més palmeres que habitants, milers d'empinades palmeres que oculten edificis, torres i cúpules d'una de les ciutats més populoses de la Comunitat Valenciana. Palmeres altes i robustes envolten els seus acollidors horts, camps que a través de les dunes aguaiten al Mediterrani. Quasi un centenar de plantacions revelen la seua bellesa, com la de l'espectacular Hort del Capellà, presidida des de fa dos segles per una palmera imperial de set braços nascuts d'un mateix tronc.

Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica
La Comunitat Valenciana posseïx més de 300 abrics amb pintures rupestres d'Art Llevantí, la majoria situats entre tortuosos barrancs o al costat de llits de rius d'exigu cabal. Els jaciments de Morella la Vella, la Sarga, Valltorta-Gasulla, la Cova de l'Aranya i el Pla de Petracos, tots visitables, mostren hòmens i dones nòmades i caçadors llunyans en el temps que van ser capaços de pintar fascinants escenes de vida i de mort, de guerra i de pau, de caça i recolecció... Un art que ha superat el pas dels segles.

El Tribunal de les Aigües
Un element tan preat i escàs com l'aigua, un tresor que pertany a tots i a ningú, mostra a València el seu costat més humà i organitzat mercé al Tribunal de les Aigües, un jurat que s'encarrega de dirimir els conflictes pel reg entre els agricultors de l'horta  valenciana. El Tribunal de les Aigües, que es reunix cada dijous en la Porta dels Apòstols de la catedral, des de fa mil anys, aclarix el repartiment dels cabals del riu Túria, les seues huit séquies i els seus canals.

El Misteri d'Elx 
El Misteri d'Elx és un drama líric d'origen medieval, que recrea la mort, assumpció i coronació de la Mare de Déu. S'ha mantingut al llarg del temps gràcies a una butlla papal després del Concili de Trento. El Misteri, amb textos recopilats en el segle IV dels evangelis apòcrifs, es transmet oralment els primers anys del cristianisme. La representació, dividida en dos actes, s'escenifica cada any els dies 14 i 15 d'agost en la basílica de Santa Maria. 

La festa de la Mare de Déu de la Salut
Algemesí es vist de gala i ix al carrer per a honrar la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut. El poble es convertix en un museu vivent on es pot admirar la Muixeranga o torres humanes, els Tornejants, els Bastonets, les Pastoretes o les Llauradores. Una festa medieval. Tradició, llegendes, fe i cultura s'unixen en unes celebracions que cada any acullen milers de visitants els dies 7 i 8 de setembre.

Imágenes del Misteri de Elche, tribunal de las Aguas de Valencia y la fiesta de la Mare de la Salut de Algemesí

Valora i compartix