Galeria Multimèdia

L'origen del Miracle es remunta a poc després de la conquesta de València. El Rei Jaume I es desplaça a Montpeller i durant el seu període d'absència es produeixen diversos incidents que es tradueixen en batalles de cristians contra moros. En una d'aquestes escaramusses, l'exèrcit del rei cristià va celebrar l'eucaristia, moment que aprofitaren els musulmans assentats en el castell del Xio per a llançar un atac. El sacerdot que oficiava la missa, el pare Mateo Martínez, va doblegar els corporals que contenien les formes consagrades i les va guardar sota una pedra. Després de ser rebutjat l'atac, es va decidir continuar la celebració de l'eucaristia, però en recuperar el sacerdot els corporals va descobrir que les formes estaven ensangonades. Els presents, reclamaven el dret a ser dipositaris del Misteri, per la qual cosa van decidir col·locar el sagrat prodigi sobre una mula i allà on parara l'animal es quedaria definitivament el Santíssim Misteri.

L'animal va caminar durant 13 dies i al llarg del trajecte es van succeir diversos miracles, com el de la Pobla Llarga, en el qual es diu que un home paralític havia demanat que el deixaren al costat del camí per on havia de passar el festeig. En estar prop dels corporals va cridar "Misericòrdia! " i, en eixe moment, davant l'admiració de tots, el paralític es va alçar curat i va anar corrent al poble explicant la meravella i donant gràcies a Déu. Finalment la mula es va desplomar a la ciutat de Daroca (Saragossa). Anys després, per encàrrec del rei Joan II, va ser construïda la bella capella on es guarden les Sagrades Formes. Una joia gòtica que destaca pels seus relleus amb escenes bíbliques i figures policromades, tota una obra d'art que guarda el diví Misteri. Actualment es veneren en una artística arqueta regalada per Pere IV el Cerimoniós i cisellada per l'artista Pedro Moragues.

La població valldalbaidina de Llutxent i, concretament el paratge de la Muntanya Santa, és escenari de pelegrinatge i visita gràcies al miracle ocorregut en este lloc el 24 de febrer de 1239 –el Miracle dels Sagrats Corporals– i al seu ric patrimoni historicoartístic que fa referència al prodigi. Cada any el municipi recorda l'episodi ocorregut en la reconquesta de Llutxent per les tropes de Jaume I a l'alba del 24 de febrer de 1239. Este Miracle va unir tres poblacions: Llutxent, per ser l'escenari del Miracle; Daroca com a depositària dels Sagrats Corporals; i Carboneras de Guadazaón (Conca), guardiana de la Sagrada Fillola. La celebració eucarística que se celebra cada 24 de febrer en commemoració de l'esdeveniment històric, forma part dels costums i pràctiques religioses dels habitants de la ciutat de Llutxent. És una pràctica que es va recuperar gràcies al Sr. José Aparicio, rector que es va instal·lar al municipi i que va posar tot el seu interès a recuperar este fet tan important per a la història de Llutxent. Des de l'any 2008, després de la jornada eucarística, s'inicia un pelegrinatge de diferents voluntaris que ixen des de Llutxent cap a Daroca per a recordar el trajecte que van realitzar els Sagrats Corporals en una mula. Esta ruta, de 340 quilòmetres, es realitza en 12 dies seguint la tradició i el mateix recorregut que van realitzar les sagrades formes. Este esdeveniment és venerat cada any per una multitud de persones en pobles i comarques veïnes a Llutxent, arribant a rebre visitants d’altres províncies de la Comunitat Valenciana.

Més informació
Data d'inici

24/02/2023

Data finalització

24/02/2023